Akhir Perjalanan Politik Mahathir Mohamad
05:50
197,960
CNN Indonesia
Reddit
Live streaming 24 jam: www.cnnindonesia.com/tv
Negeri jiran Malaysia sedang mengalami pergolakan politik, menyusul mundurnya perdana menteri Mahathir Mohammad. Belum jelas apa penyebab mundurnya Mahathir Mohammad. Rakyat Malaysia kini tengah menunggu, siapa yang akan menjadi penggantinya. Saya ajak anda melihat sekilas perjalanan politik Mahathir Mohammad.
Ikuti berita terbaru di tahun 2020 dengan kemasan internasional berbahasa Indonesia, dan jangan ketinggalan breaking news dengan berita terakhir dan live report CNN Indonesia di www.cnnindonesia.com/tv dan channel CNN Indonesia di Transvision.

CNN Indonesia tergabung dalam grup Transmedia. Dalam Transmedia, tergabung juga Trans TV, Trans7, Detikcom, Transvision, CNN Indonesia.com dan CNBC Indonesia.
Follow & Mention Twitter kami:
@myTranstweet
@cnniddaily
@cnnidconnected
@cnnidinsight
@cnnindonesia
Like & Follow Facebook:
CNN Indonesia
Follow IG:
cnnindonesiatv

Kommentarer
  • Jebat hamka
    Jebat hamka

    Malaysia lucky bapak Mahadir the great leader in the world.

  • Rizal Jaapar
    Rizal Jaapar

    Atok madir berjaya kerana parti umno dan takdir allah swt. Jadi atok madir janganlah jadi orang berhati hitam.

  • Little Sandy
    Little Sandy

    Jiran itu artinya tetangga. Host-nya masih bingung makna “jiran” nampaknya 😄

  • Hzmy Res
    Hzmy Res

    Saya juga orang indo.saya ikuti perkembangan politik mlysia hampir 10 tahun..politik mlysia sampai saat ini.menurut saya. masih di kuasai elit politik ala koboy..trmsuk paling parah di dunia..

  • Mohd Said Latip
    Mohd Said Latip

    Setelah 21 bulan bentuk pemerentahan (government), gabungan parti Pakatan Harapan, tidak banyak bekerja, tapi berkelahi sesama sendiri. Akibatnya, ekonomi merudum, GDP jatuh dari 5.9% semasa Najib jadi PM kepada hampir 4% sekarang, mata uang jatuh sangat signifikan sekali , bursa saham (stock exchange) jatuh ketahap paling rendah dalam Asia dan dunia, jual aset negara and tabung haji (aset orang Islam), jarah uang Petronas dan lain2 lagi. Mentri2 yang dilantik kebanyaknya tidak competent dan jadi bahan tertawa oleh netizen.

  • Mohd Said Latip
    Mohd Said Latip

    Hanya Najib satu2 nya orang yang berani buat SUMPAH LAKNAT mempertahankan diri tidak pernah mencuri dan merompak. Selepas 66 hari selepas buat SUMPAH LAKNAT, dengan kuasa Allah, Mahathir game/checkmate dirinya sendiri (letak jawatan), dan parti gabungannya (Pakatan Harapan) tersungkur dari arena politik Malaysia.

  • Mohd Said Latip
    Mohd Said Latip

    Harus tau, belio dan anak2 sangat kaya. Macam mana mereka jadi kaya raya. Orang Indonesia harus cari tahu cerita sebenarnya. Salah satu dari anak belio ialah 10 orang terkaya di Malaysia, bukan Najib, bukan politikus2 dari parti UMNO. Belio reka cerita bahwa Najib seorang pencuri dan panyamun. Ini adalah fitnah dan bohong kelas satu dalam dunia. Sampai ke hari ini Najib belum terbukti bersalah - has not been convicted guilty in any court of law.

  • Mohd Said Latip
    Mohd Said Latip

    Pujian berlebihan pada Mahathir. Cerita sebenarnya, Mahathir gila kuasa, sangat licik dan akan buat apa saja, termasuk permainan kotor, termasuk fitnah dan berbohong, untuk capai cita2 politik belio.

  • Abdul Muiz Adam Abdul Rahim
    Abdul Muiz Adam Abdul Rahim

    Semoga Malaysia semakin maju tanpa orang tua nyanyuk ni...orang yang paling gila dengan kuasa dunia

  • Ng Lian chuan
    Ng Lian chuan

    这个国家政治家再恐吓我老婆孩子!利用她们达到目的!这个国家就是发生战争!

  • Muhd Qamarul
    Muhd Qamarul

    Dr.M dah tua pun boleh bawak basikal sendiri bawak kereta sendiri pakar dalam berdebat walaupun dah tua genius tak nyanyuk dan mampu membuat lawan nya terdiam

  • Yusof Hamid
    Yusof Hamid

    tun tu bijak..🇲🇾 terkenal di mata dunia krn tun tegas membela agama islam & menentang penganas yg menjajah hasil bumi muslim & yg membantai ummat islam dunia..tun jua anti ajaran sesat & malaysia negara pertama anti syiah..juga tun membela ulamak islam seperti dr zakir naik ...tun juga menentang org² yg merugikan melayu,negara & islam ..dlm politik ni kacang jerr bagi tun...ada sebab TUHAN panjangkan usia Tun❤..PKR DAP dulu berniat nak gunakan tun demi misi jahat nya...tapi sebalik nya PKR itu digunakan oleh Tun, sebagai ''batu loncatan'' jer untuk menjatuhkan pemerintah zalim(najib pemakan riba & rasuah).tun banyak helah nya😆...tua² jgn dibuat main²...kini tun ''berlakon'' (tun x kisah jika masih banyak yg salah faham & menghina tun krn mereka itu memang x faham & pendek akal) unt perdayakan pihak parti lain yg berfahaman pluralism skulerism librelism itu..hal ini sudah lama dirancang oleh tun,sultan & muhyidin yasin(apa salah nya pura² bergaduh demi kebaikan)..so pelaksanaan lancar & rapi..tgklah dgn mata kepala sendiri..dah realisasi doh weh..😍💞waw!!!...so kini muhyidin good muslim yg anti riba anti rasuah yg keluar dari umno krn si najib tu...sudah jd PM🇲🇾😱😍💞⏳salam dari terengganu❤...semoga usaha tun dipermudahkan unt MEYATUKAN PERPADUAN ORG2 MELAYU & UMMAT ISLAM....kini tun x fikir sangat dgn harta dunia melainka tun sedang prepareing unt hari akhirat nye jer.........._____•••••••••••••📚📚🌎⏳📓•••••••••••••••••cobalah kalian kosongkan diri..coba kembali kepada fitrah..yg berhakikatkan syareat yg kaffah murni tulus tanpa taughut..tambahkan ke taqwa an dlm pemahaman selari dgn iman & islam..tauhid & aidah..mengunakan akal & hati yg berpandukan furqhon..tindas nafsu dlm diri...ilham dari NYA pasti jelas terpancar dlm kesedaran yg hakiki..in sha Allah..faham... bisminlahitawaqkaltu'alallah~🌷📚🌎

  • Putih Hello
    Putih Hello

    Nanti TUn ②⭕③⭕

  • palion pali
    palion pali

    Mahatdir dah tua nyanyok dah

  • khabib zakaria
    khabib zakaria

    Sesunguhnya org yahudi pn mau otak pak mahadthir yg begitu bijak n berani...pak mahathir adalah tokoh yg paling terpengaruh didalm asia kerna keberaniannya membidas israel secara terang2 didunia ini malaysia lebih hebat dri negara2 arab..walaupn kecil tpi garangnya macm rimau,umur bukan ukuran pak yg jdi ukuran adlh bijak pandai..aku doakan pak mahathir selalu sihat dipanjangkan umur dari indonesia kami semua mendoakan malaysia aman sentosa..tokoh2 politik kena belajar dgn dia cara politik main politik dgn bijak

  • happy day
    happy day

    sebenarnya tun mahathir juga adalah seorang diktator yang menyusahkan rakyatnya

  • Izad azmir10
    Izad azmir10

    Permainan politik mahathir memang licik..dia ingin jatuhkan najib dlm masa yang sama dia telah menyatukan orang2 melayu dengan memperlihatkan bagaimana cara dap memerintah negara..rakyat sudah serik hahaha dengan dap.MAHATHIR IS THE brilliant mannnnn.

  • yahya selamat
    yahya selamat

    Tamatlah riwayat politik atok m 95. Rest in peace.

  • Abg Jid
    Abg Jid

    Menipu rakyat...memang laa...skarang apa jadi...tengah gila talak laaa tuuu...huhuhuhuuu

  • jinggo303 Man
    jinggo303 Man

    Bapa dektator,,,gila kuasa,,bapa korupsi,,itu la nama yg harus ada bt mahathir

  • Zackariem Studio
    Zackariem Studio

    Media Indonesia Trending di malaysia

  • Hafidz Mahadi
    Hafidz Mahadi

    HARUS DILETAKKAN TUN DR DI DEPAN, DIA TOKOH YG HEBAT... JANGAN REMEHKAN ITU..

  • Ra wa
    Ra wa

    Apa yang dilakukan oleh beliau adalah kesinambungan dari usaha al marhum sukarnoe dan al marhum john f kennedy untuk membebaskan rakyat dunia dari cengkaman bankster dunia.

  • TRD SPOT
    TRD SPOT

    Tuan Hadi dan YDPA...kami rayu laksanakan HUDUD. Banyak gejala buruk macam Rasuah, Dadah,Arak,Porno dari segenap lapisan Politician , Masyarakat dan Rakyat sedang merosakan Negara. Sila overite dan laksanakan secepat mungkin sebelum terlambat untuk kebaikan Negara. Daulat Tunku yg terbaik untuk Malaysia.

  • Man Man
    Man Man

    Penting diri sendiri

  • Ella Nawfal
    Ella Nawfal

    Tun M lebih dkt bersama org indonesia... Semasa era pemeritahan pertama nya dia banyak memebawa masuk warga Indonesia.. Tp selepas dia meletak jawatan pegantinya membawa org viatnam,nepal myanmar Bangladesh masuk utk berkerja...sy lbh suka org indonesia berkerka dinegara kami.. Apa pun kita doakan dia sentiasa dibawah rahmat Allah S.W.T

    • Stevan Hernandez
      Stevan Hernandez

      But nowdays, Indonesian govt. Will reduce send Indonesian workers to overseas because our economic is getter better and bigger. Indonesian workers are prefer to choose the countries which have higher salary such as Japan, Korea, Europe and Middle East than Malaysia.

  • BoTaK Channel
    BoTaK Channel

    Orang Indonesia tidak tahu perangai sebenar anuar Ibrahim ...sebab itu kita orang Islam orng Melayu menolak Anwar Ibrahim untuk menjadi perdana menteri Malaysia.. kita tak akan sokong pengkhianat bangsa agama negara

  • Erna Wati
    Erna Wati

    Malaysia harus dipimpin seperti Lee Kwan Yew supaya maju seperti Singapore. Jangan dipimpin Melayu lagi. Tambah mundur makin banyak orang miskin dan diskriminasi oleh pemerintah Melayu . Silakan berikut maju hancur pasti dipimpin Malayu lagi.

    • Cebis Picis
      Cebis Picis

      video aku kontroversial dan memang pun aku muat naik sebab tu, takpa lah tahu lah kau sendiri kenapa

    • Erna Wati
      Erna Wati

      @Cebis Picis all your video channel got thumb down. Check them out.

    • Cebis Picis
      Cebis Picis

      @Erna Wati apa plagiatnya wkwkwk

    • Erna Wati
      Erna Wati

      @Cebis Picis 🤳hopeless SEsoftr plagiator isinya cuma👎🏿ngaca.

    • Cebis Picis
      Cebis Picis

      jadi indonesia pun harus dipimpin oleh orang Cina juga ya, begitu? lelucon sekali

  • Redza#edo#phill Othman
    Redza#edo#phill Othman

    Semoga tun M panjang umur..

  • Ibn MohdYusuf
    Ibn MohdYusuf

    Pengkhianat lebih pentingkan politik dari prinsip 😭

  • shammu murugesy
    shammu murugesy

    What we are now, is seed of your vision.may or may not witnessed your vision those whom are forgotten and never realised.i know you from my father.dr.m ur inspiration.

  • bekuh pole
    bekuh pole

    Terus hubungan nya dengan Indonesia? Oh saya tau, pasti karena kita serumpun ya. Tapi kalau perpolitikan Di PNG Kok gak pernah dibahas? Dia kan juga serumpun dengan Indonesia. Terutama indonesia bagian timur. 😂

    • bekuh pole
      bekuh pole

      @adinda kiranavati jiran terozz sih yg ada Di media😪

    • adinda kiranavati
      adinda kiranavati

      Iya ya PNG sama Timor Leste apa kabar sekarang jadi negara kaya apa juga kagak tau gw😂

  • Dewindah Montoh
    Dewindah Montoh

    Sebap sudah hancur dan tak sangup berbuat apa2 lagi disebapkan yg dia lakukan sendiri bertameng

  • Mamak sempoi
    Mamak sempoi

    Saya seharusnya menjadi PM ke8........main main jak

  • Jim 007
    Jim 007

    Tun m sengaja bagi jawatan kpada TMY,utk jatuh kan pkr dan dap

  • Mohd.Zailani Bohari
    Mohd.Zailani Bohari

    Strategi Tun M 1) Tumpaskn najib (korupsi) dengan mbuat partai baru. 2) Dengan partai baru,Tun M membuktikan partai DAP adalah komunis 3) Mundur diri,untuk melantik presiden yang benar2 tulus..insyaAllah..

  • Sabri Baez
    Sabri Baez

    Tahniah TAN SRI MUHYIDDIN YASSIN

  • Marsono Pujo
    Marsono Pujo

    Super planer politik dunia

  • JeFRi zAIn
    JeFRi zAIn

    Tun mhathir gk pernah undur dari politik.. Ini cuman percaturan belio agar bangsa melayu terus menyatu Dan meminimumkan pengaruh bangsa asing khasnya cina

  • Mohd shafik Abdul halim
    Mohd shafik Abdul halim

    Dah habihh tun m kerajaan PH dah tumbang

  • Aril Imry
    Aril Imry

    Mahathir org hebat..berjuang dmi bangsa melayu..dgn kebijaksanaan tun la anuar x ley jd pm huhu

  • Che Salmi
    Che Salmi

    Terimakasih kpd tunm.... Pengorbanan yg tidak ternilai kpd raayat malaysia.... Sedih jugak bila menggingatkan tun m diasak dari dlm dan luar dgn berbagai masallah... Selama 2thn sebagai pm pakatan harapan....... Tun m the legend..... Nobody can beat him... Thank you tunm.... Terima kasih tun semuga Allah lindungi tun dan kluarga dlam keadaan yg baik - baik....amin

  • ijam 45
    ijam 45

    Anuar ibrahim budak suruhan cina..kerana itulah tunM dan rakyat tolak anuar..

  • Junaidi Mursidi
    Junaidi Mursidi

    Negara Islam kehilangan pemimpin yang berani menyuara menentang musuh Islam. Kini tinggal Erdogen bersoarangan. Semuga ada penganti yang berani sepertinya.

  • Syarif Mahatir
    Syarif Mahatir

    Sehat selalu terus pak, namaku berasal dari kehebatan mu

  • Firdaus 83
    Firdaus 83

    Terbaik lantik PM dari parti Pas yg semestinya bebas rasuah

  • Halim Abu Bakar
    Halim Abu Bakar

    Bekas perdana menteri najib tidak kene tahan ....dia cuma naik turun mahkamah malaysia saja ...sbb tuan najib tiada tuduhan kesalahan nya...cuma kene fitnah dan tuduhan saja sebab tu tidak di masuk kan di penjara

  • Nick Deng
    Nick Deng

    <a href="#" class="seekto" data-time="325">5:25</a> Bukan memberi surat kepada RAJA.. tetapi kepada AGONG MALAYSIA... agong adalah ketua yang di pilih dari undian untuk menjadi ketua kepala negara oleh raja-raja negeri.. AGONG ! V PRESIDENT ! V RAJA ! V MENTERI BESAR ! V RAKYAT

  • Fanatic X
    Fanatic X

    *pakatan nasional melawan dap,anwar,amanah so alhamdulilah dia ditumpaskan*

  • Son Haji
    Son Haji

    Presiden yg baik lebih mengutamakan rakyatnya dari pada kekuasaan. Itulah mahathir mohammad. Berbeda jauh dengan presiden syiriyah lebih mengutamakan kekuasaan dari pada rakyatnya. Sekarang rakyat syiriyah menderita. Karena kekuasaan.

  • shaikhsmile
    shaikhsmile

    Skrg kita kmbali kpd punca(the big bang). Krana tokoh mna yg menyebabkan PH menang PRU14. Beliau mesti brtanggungjwb kpd krisis politik hari ini.

  • Mohamad Khairul
    Mohamad Khairul

    Tun ialah kuku besi....paling cerdik dan licik bab politik malay..tun letak jawatan disebabkan mahu tunjuk kepada malay yg partai DAP bencikan ISLAM DI MALAYSIA....KOMUNIS CHIN PENG LAHANAT MARI KE MALAYSIA MEMBUANG ABU MAYAT DI SUNGAI...AKU ANTI KOMUNIS Partai DAP dan Anwar al juburi sangat rapat sama negara ISRAEL....Tun cuma niat mahu jatuh kan Najib Razak....sudah najib razak jatuh dan tunjukkan perangai buruk komunis DAP kepada umat islam di malaysia....sekarang orang melayu membuka mata sudah melihat agama islam ditindas di malaysia....sebab ini tun letak jawatan PM

  • penyu terbang
    penyu terbang

    Man with no honour

  • TRD SPOT
    TRD SPOT

    Ayoh Malaysian Kita bersatu padu majukan negara sebagai Contoh untuk Dunia yg Semua Kaum Dan Agama Boleh Hidup amam. Tolong viralkan yg baik.

  • Sabinah Ans
    Sabinah Ans

    The King of Liar

  • You Mom is Green
    You Mom is Green

    Mahathir pernah memegang pelbagai jawatan besar dlm kerajaan....jadi dia bukan perdana menteri biasa .....tidak ada org setua itu mampu melakukan kerja seberat Mahathir...beliai ..sungguh kekuatan beliau kurnian Allah...

  • Ahmed Ahmed
    Ahmed Ahmed

    Terima kasih sahabatku

  • Kiki Lala
    Kiki Lala

    Tamat mahathir&anwar Pm boss"ku najib

  • Haters Haters
    Haters Haters

    Ini strategi Mahathir dan Melayu untuk menjatuhkan Cina Komunis..

  • henghean lim
    henghean lim

    ... MMG TUN M KUTTY TELAH TIBA DI AKHUR HAYAT & DIA BERNIAT MEMBUAT SEGALA GALA YG TERMAKTUB DI DLM BUKU SUCI ... MERAUT TOTAL KUASA & HARTA KEBENDAAN ... & TO BRING MALAYSIA INTO HELL... HE HAS NOT MUCH TIME TO FULFIL & ACHIEVE ALL HIS EVIL DESIRES OF GETTING ABSOLUTE POWER & WEALTH, COME WHAT MAY! THIS SENILE IS CRAZY & DANGEROUS! WHAT ARE THE THOUSANDS OF ADVOCATES & LAW DEFENDERS DOING TO STOP THIS MAN. FROM DESTROYING DEMOCRACY WITH HIS BRAND OF NO PARTY POLITICAL GOVT???

  • yewkhiang tan
    yewkhiang tan

    TUN m SAYONALAH.....

  • kiss kiss
    kiss kiss

    I love Tun m ❤️❤️

  • jaya tissa
    jaya tissa

    2 hb Mac 2020 nanti Parlimen Malaysia akan bersidang untuk memilih siapakah pemimpin yang paling mendapat mandat untuk menggantikan Tun Dr Mahathir. Pihak Tun Dr Mahathir mencalonkan Muhyddin Yasin, president Parti Bersatu manakala Pakatan Harapan mencalonkan Datuk Seri Anwar Ibrahim. Sama sama kita tunggu dan lihat.

  • Joyce Choy
    Joyce Choy

    Orang yang paling keji

  • lie5011 lie5011
    lie5011 lie5011

    ILAHI MAHA MELIHAT GELAGAT MAHATIR IN END TIMES MALAYA

  • Lucas Morales
    Lucas Morales

    Banyak Nye cybertrooper mahathir ni mahathir ni sampah wee...

  • salehudin mat rasad
    salehudin mat rasad

    Bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak tidak ditahan di Malaysia tetapi masih dalam kes mahkamah isu dinyatakan. Kes hampir selesai..sudah menampakkan kebenaran.nya...

  • Samsung J1
    Samsung J1

    Tiong hua/punya saya. /biadab

  • Germany Holland
    Germany Holland

    Malaya negara al mahdi.. Indom pro india

    • pesa namhar ayajnos
      pesa namhar ayajnos

      @Germany Holland , Ari maneh waras kitu ? Ngacaprak teu puguh.

  • Fuad Fakruradzee
    Fuad Fakruradzee

    Mahathir sedang meruntuhkan Anwar Ibrahim & DAP(parti rasis & cauvenist)

    • Fuad Fakruradzee
      Fuad Fakruradzee

      Andri Miswanto dh xde sepah skrg SEPAHTU Reunion Live

    • Cebis Picis
      Cebis Picis

      @Andri Miswanto tak tahu usah ulas

    • Andri Miswanto
      Andri Miswanto

      Tepatnya.... Habis manis sepah dibuang

  • hilman Zico
    hilman Zico

    Apapun yg terjadi..semoga malaysia tetap aman damai. Salam serumpun

  • Wan Kampung
    Wan Kampung

    Orang2 Umno ingin najib kmbali menerajui negara..mereka berkata najib tidak merompak ..smua nya itu ada lah fitnah sahaja..dan ada mgatakan njib cuma mgambil dan mggunakan saja..namun Dr Mahathir tdak seperti mereka..maka terlerai air mata brlinangan kerna tdak kesampaian..lihat saja nanti apa kesudahan nya

  • Jetlee Redang Panjang
    Jetlee Redang Panjang

    Melayu jgn dok srnok sgt... Cerita bru bermula...

  • kuting Janggian
    kuting Janggian

    Kami rakyat malaysia menyokong 1000% pemerintahan T.M,menangnya parti Pakatan Harapan dalam PRU14 kerana T.M.. malaysia sebuah negara kecil tetapi besar dimata dunia kerana T.M...tqSm tun M.

  • Jidan Shah
    Jidan Shah

    Mahadithir anwar Anwar mahathir Mahathir anwar Anwar mahathir Mahathir anwar Anwar mahathir haha🤣🤣🤣🤣🤣😁😁😁

  • always in style
    always in style

    Suka2 kau je ckp republik negeri jiran

    • pesa namhar ayajnos
      pesa namhar ayajnos

      @always in style , salah salah dikit mah maafin aja kelez.

  • Hamidah Idah
    Hamidah Idah

    Tun.Mahadir.otai yg. Berbisa .tiada. Siapa yg. Boleh lawan.Tun.M banyak jasanya untuk.negara.kita

  • Frontline Gamers
    Frontline Gamers

    Apabila para politikus berbicara ngak usah dipercayai.Terutamanya jika mereka ngomong hal rakyat.Rayat yang dimaksudkan oleh mereka adalah para suppoter mereka sendiri.Politkus hanya akan membantu suppoter sendiri

  • puteri balqis
    puteri balqis

    Hanya rakyat Malaysia yg tahu kemelut politik di sini..kmi sbgaii rakyat Malaysia mengharapkan pnganti nya lebih baik dari kepemimpinan beliau..

  • hahaha hahaha
    hahaha hahaha

    Hahahaha...mahathir kalau di dinaruto adalah itachi....

Nästa